Bewust en duurzaam kamperen

Bij vernieuwingen en investeringen op de camping vinden wij het belangrijk om dat op een milieuvriendelijke manier te doen. Vaak is dat zichtbaar, soms ook niet. We hergebruiken materialen waar dat mogelijk is en gebruiken onbewerkt en FSC goedgekeurd hout. Ook gebruiken we niet langer kunstmest en bestrijdingsmiddelen en bouwen kleine landschapselementen in bij herinrichting van het terrein. Zo is ons bedrijf op een verantwoorde manier klaar voor de toekomst. We hebben daarbij ook jouw hulp nodig. Want mensen zijn thuis vaak heel bewust bezig met het scheiden van hun afval, korter douchen of de thermostaat een graadje lager, op vakantie verdwijnt dit nog wel eens naar de achtergrond. Daarom werken wij onder andere met nieuwe stroomzekeringen en een icy campsite manager. Daarbij kunnen we het stroomverbruik per plaats aflezen en bijvoorbeeld bij boven normaal verbruik de extra kosten in rekening brengen. Dit uiteraard via een fair afrekensysteem en vooraf bekend gemaakt. 

Verlichting op de camping
Op onze camping is een enorme biodiversiteit. Anders gezegd, wij zijn als mensen 1 van de 979 soorten op de camping. We zijn er op een bewuste manier mee bezig om die diversiteit zo groot mogelijk te houden en zo mogelijk nog te vergroten. We gebruiken bijvoorbeeld geen kunstmest of chemische onkruidbestrijdingsmiddelen meer. Water speelt een belangrijke rol in het geheel. Ook al omdat we op de grens van zoet en zout water zitten. Dit is een balans die we zoveel mogelijk willen behouden voor de zoetwatervoorzieningen van planten in tijden van droogte. In het toiletgebouw hebben waterbesparende kranen en een waterontharder wat goed is voor het behoud van de materialen en waardoor er minder schoonmaakmiddelen gebruikt moeten worden. Ook niet onbelangrijk is hoe we omgaan met verlichting. We houden het bewust een beetje donker. We hebben bijvoorbeeld niet veel lantaarns, maar wel lampjes met batterij op een zonnepaneeltje, wat ook nog als bijkomend voordeel heeft dat je geen kabels hoeft te leggen. Met weinig verlichting verstoor je de natuur zo min mogelijk en ook voor de nachtrust van onze gasten is dit heel aangenaam gebleken.

Elektrische auto’s
Naast warmtepompen en zonnepanelen in het toiletgebouw hebben wij er ook voor gekozen om een aantal machines aan te schaffen die werken op elektriciteit. Bijvoorbeeld onze shovel en bladblazer. Bijkomend voordeel van deze apparaten is dat ze veel stiller zijn in het gebruik dan de varianten op benzine. Daardoor kunnen we ook overdag hiermee werken zonder je vakantierust te verstoren. In 2019 zijn twee laadpalen geplaats voor elektrische auto’s met in totaal 4 laadstekkers met loadbalancing. Dit betekent dat de capaciteit gelijkmatig of flexibel wordt verdeeld over de laadstations die in gebruik zijn. Deze dienst garandeert dat alle auto’s optimaal kunnen laden. Opladen is mogelijk met je eigen laadpas. De kosten zijn € 0,75 per kWh.

 

Subsidietraject Z-GRID onderdeel van React-EU 

Het klimaat verandert sneller dan gedacht. Om de opwarming af te remmen moet de CO2 uitstoot verminderen. Het verduurzamen van energiesystemen speelt hierbij een essentiële rol. De vrijetijdssector is geen koploper in de energietransitie én door de coronacrisis is eigen vermogen om te investeren in verduurzaming vaak aangetast. Het Z-GRID project zorgt voor een nieuwe boost in de energietransitie en gaat aan de slag met de ontwikkeling en tests van praktische en eenvoudige manieren van duurzaam energieverbruik. Z-GRID staat voor Zeeland- Groene Recreatieve Innovatie Drivers.

Zelfvoorzienend in de toekomst

Onze wens is om eind 2030 zelf in de helft van onze energiebehoefte te voorzien. Om deze wens te realiseren werken we samen met HZ en Impuls Zeeland aan het Z-GRID project. In dit project testen en ontwikkelen we energiemanagement- en opslagsystemen om op die manier energie te besparen. Het Z-GRID project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van REACT-EU.

Ontwikkelingen passend bij de praktijk

De afgelopen 10 – 20 jaar is hard gewerkt aan technische innovaties rond energieproductie, energiebesparing en energieopslag. Deze innovaties zijn echter vaak niet toepasbaar in bestaande infrastructuren en systemen. Er is behoefte aan tests in de praktijk. Binnen het Z-GRID project ontwikkelen en testen twee campings, waaronder camping Weltevreden, flexibele technieken en innovaties rond energie. Denk aan managementsystemen, laag-energiesystemen en opslagsystemen. 

  • een camping die op innovatieve wijze een energiemanagementsysteem gaat realiseren inclusief energieopslag in zoutbatterijen
  • een vakantiepark dat met behulp van diverse technische innovaties een aardgasloos en energiezuinig zwembad gaat realiseren.

Voordelen voor ondernemers

Niet alleen de deelnemende ondernemers, maar alle ondernemers uit de vrijetijdssector (en daarbuiten) profiteren van de ontwikkelingen in Z-GRID. De kennis uit het project en tools die worden ontwikkeld, worden breed gedeeld. HZ University of Applied Sciences richt zich op de monitoring van de toegepaste systemen en ontwikkeling van een waarderingstool en impactmodel. Belangrijke resultaten zijn:

  • De ontwikkelde energiemanagementsystemen zijn volledig toepasbaar voor derden
  • Er komt een waarderingstool voor verduurzaming waarmee financiering krijgen makkelijker wordt
  • Een gids met stappen voor de verduurzaming van bedrijven
Projectmanager Minke Rabaut over het project: “In totaal verwachten we dat de deelnemende bedrijven gezamenlijk een CO2-reductie hebben van ca 260 ton. Stel je voor welke CO2-reductie we kunnen bereiken als we deze kennis verder uitrollen in de sector.”

Op weg naar CO2 neutrale bedrijven

De ontwikkelingen in het Z-GRID project dragen bij aan het CO2 neutraal of zelfvoorzienend maken van bedrijven. In het project wordt samengewerkt met Camping Weltevreden (Zoutelande), HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en Impuls Zeeland.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van REACT-EU. De REACT-bijdrage aan dit project is 625.000 euro.

Partners

Meer informatie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Project partners Z-Grid:

  • NV Economische Impuls Zeeland
  • HZ University of Applied Sciences
  • Camping Weltevreden

Z Grid banner verantwoording logo 1