Z Grid banner verantwoording logo 1

Camping Weltevreden is de duurzaamste kampeerplek van Nederland

Adriaan nam op 4 oktober 2023, tijdens het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche bij de Kampeer- en Caravanjaarbeurs in Utrecht trots de prijs in ontvangst. Dit was het jurycommentaar: “Dit is een camping met een duidelijke visie voor de toekomst. Met heldere cijfers en feiten wisten zij zowel het publiek, als de jury te overtuigen dat zij de Meest Duurzame Kampeerplek zijn. De camping is jaarrond open en neemt zowel in de zomer als in de winter maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. De camping is geheel geëlektrificeerd, bespaart water en maakt in de combinatie van innovatieve technieken enorme verduurzamingsslagen op het bedrijf. Een knappe prestatie op deze schaalgrootte en een voorbeeldfunctie voor velen.”
 
award2
 

Bewust en duurzaam kamperen

Bij vernieuwingen en investeringen op de camping vinden wij het belangrijk om dat op een milieuvriendelijke, duurzame manier te doen. Vaak is dat zichtbaar, soms ook niet. We hergebruiken materialen waar dat mogelijk is en gebruiken onbewerkt en FSC goedgekeurd hout. Ook gebruiken we niet langer kunstmest en bestrijdingsmiddelen en bouwen we kleine landschapselementen in bij herinrichting van het terrein. Op een enkele uitzondering na zijn de chalets van het gas af. Er is een watercirculatiesysteem gecreëerd waarmee we het douchewater hergebruiken om wc’s door te spoelen en planten water te geven. Verder leggen we buiten de camping een aantal voedselbossen aan en houden we kippen, koeien en schapen op een diervriendelijke manier. We verkopen eieren en eierproducten. Daarvoor hebben we ons landbouwbedrijf De Groene Kust opgericht. Op onze website lees je er alles over. Zo is ons bedrijf op een verantwoorde manier klaar voor de toekomst.

We kunnen natuurlijk niet alles alleen en hebben daarbij ook jouw hulp nodig. Want mensen zijn thuis vaak heel bewust bezig met het scheiden van hun afval, korter douchen of de thermostaat een graadje lager, op vakantie verdwijnt dit nog wel eens naar de achtergrond. Daarom werken wij onder andere met nieuwe stroomzekeringen en een ICY campsite manager. Daarbij kunnen we het stroomverbruik per plaats aflezen en aan de gast doorberekenen. Ook werken we samen met andere  projecten en organisaties die bijdragen aan het CO2  neutraal of zelfvoorzienend maken van bedrijven. Om in aanmerking te komen voor het subsidietraject Z-GRID hebben we samengewerkt met HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en Impuls Zeeland. Bovenaan de pagina vind je de link naar het project Z-GRID en onderaan deze pagina vind je ook meer informatie over het hele traject. Ben je op de camping en heb je interesse in waar wij mee bezig zijn, spreek Adriaan er gerust op aan. Hij zal het graag toelichten. Ook is het de bedoeling om, als de tijd en het weer het toelaten, excursies te organiseren om geïnteresseerde gasten te laten zien waar we mee bezig zijn. Als er excursies zijn, worden deze aangekondigd op het bord bij de receptie. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de verschillende dingen die wij doen op het gebied van duurzaamheid. 

 

Subsidietraject Z-GRID onderdeel van React-EU 

Het klimaat verandert sneller dan gedacht. Om de opwarming af te remmen moet de CO2 uitstoot verminderen. Het verduurzamen van energiesystemen speelt hierbij een essentiële rol. De vrijetijdssector is geen koploper in de energietransitie én door de coronacrisis is eigen vermogen om te investeren in verduurzaming vaak aangetast. Het Z-GRID project zorgt voor een nieuwe boost in de energietransitie en gaat aan de slag met de ontwikkeling en tests van praktische en eenvoudige manieren van duurzaam energieverbruik. Z-GRID staat voor Zeeland- Groene Recreatieve Innovatie Drivers.

Zelfvoorzienend in de toekomst

Onze wens is om eind 2030 zelfvoorzienend te zijn in ons energieverbruik. Om deze wens te realiseren werken we samen met HZ en Impuls Zeeland aan het Z-GRID project. In dit project testen en ontwikkelen we energiemanagement- en opslagsystemen om op die manier energie te besparen. Het Z-GRID project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van REACT-EU.

Ontwikkelingen passend bij de praktijk

De afgelopen 10 – 20 jaar is hard gewerkt aan technische innovaties rond energieproductie, energiebesparing en energieopslag. Deze innovaties zijn echter vaak niet toepasbaar in bestaande infrastructuren en systemen. Er is behoefte aan tests in de praktijk. Binnen het Z-GRID project ontwikkelen en testen twee campings, waaronder camping Weltevreden, flexibele technieken en innovaties rond energie. Denk aan managementsystemen, laag-energiesystemen en opslagsystemen. Twee projecten: 

  • een camping die op innovatieve wijze een energiemanagementsysteem gaat realiseren inclusief energieopslag in zoutbatterijen
  • een vakantiepark dat met behulp van diverse technische innovaties een aardgasloos en energiezuinig zwembad gaat realiseren.

Voordelen voor ondernemers

Niet alleen de deelnemende ondernemers, maar alle ondernemers uit de vrijetijdssector (en daarbuiten) profiteren van de ontwikkelingen in Z-GRID. De kennis uit het project en tools die worden ontwikkeld, worden breed gedeeld. HZ University of Applied Sciences richt zich op de monitoring van de toegepaste systemen en ontwikkeling van een waarderingstool en impactmodel. Belangrijke resultaten zijn:

  • De ontwikkelde energiemanagementsystemen zijn volledig toepasbaar voor derden
  • Er komt een waarderingstool voor verduurzaming waarmee financiering krijgen makkelijker wordt
  • Een gids met stappen voor de verduurzaming van bedrijven
Projectmanager Minke Rabaut over het project: “In totaal verwachten we dat de deelnemende bedrijven gezamenlijk een CO2-reductie hebben van ca 260 ton. Stel je voor welke CO2-reductie we kunnen bereiken als we deze kennis verder uitrollen in de sector.”

Op weg naar CO2 neutrale bedrijven

De ontwikkelingen in het Z-GRID project dragen bij aan het CO2 neutraal of zelfvoorzienend maken van bedrijven. In het project wordt samengewerkt met Camping Weltevreden (Zoutelande), HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en Impuls Zeeland.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van REACT-EU. De REACT-bijdrage aan dit project is 625.000 euro.

Partners

Meer informatie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Project partners Z-Grid:

  • NV Economische Impuls Zeeland
  • HZ University of Applied Sciences
  • Camping Weltevreden

Enkele publicaties over duurzaamheid op de camping lees je hier:
Camping Weltevreden: Een inspirerend Voorbeeld van Duurzaam Ondernemen
Een camping draaien op eigen energie
Duurzaamheid moet nu heel snel de norm worden