Energie opwekken en opslaan

Warmtepompen, zonnepanelen en energie-opslag

In de loop van 2023 worden de laatste van in totaal zo’n 1000 zonnepanelen geplaatst. Het sanitairgebouw wordt grotendeels verwarmd met warmtepompen. Ook hebben we 2 grote batterijen geplaatst om de stroom van de zonnepanelen op te slaan. De batterijen slaan het overschot aan zelfopgewekte stroom tijdelijk op, net als bij een accu. In combinatie met een warmtebuffer kan via de batterij vraag en aanbod aan energie op elkaar afgestemd worden. Dit is een belangrijke stap om de pieken en dalen in het energieverbruik op te vangen. Een aantal chalets zijn voorzien van een FLAMCO FlexTherm Eco zoutbatterij. Dit een apparaat wat een bepaald soort zout bevat waarmee je elektriciteit kunt opslaan en omzetten in warmte voor warmwatervoorziening. Deze ontwikkelingen zijn voor ons heel belangrijk. Niet alleen om de kosten voor nu en in de toekomst beheersbaar te houden en niet volledig afhankelijk te zijn van leveranciers, maar ook omdat we een mooi toekomstbestendig bedrijf willen neerzetten voor generaties na ons. Het is op dit moment uniek zoals wij het op de camping hebben gerealiseerd. We hopen dat het andere bedrijven en ook onze gasten inspireert. 

Hoeveel is dat in cijfers? 

Afhankelijk van de bezetting verbruiken we met z'n allen 1000 tot 1500 kWh per dag, wat neerkomt op 400.000 kWh per jaar. We produceren zelf 300.000 kWh. Door daar slim mee om te gaan, gebruiken we zoveel mogelijk van de eigen opgewekte stroom zelf en leveren minimaal terug. Het Energie Management Systeem (EMS) is een intelligent programma dat zorgt voor sturing van de stroom op elk moment van de dag. Daarmee spelen we automatisch in op bijvoorbeeld de piekvraag in de ochtend en de avond. Het overaanbod van zonne-energie wordt opgeslagen en we kunnen eventueel inspelen op dynamische stroomprijzen. Door het balanceren van het interne net op de camping voorkomen we daarnaast ook extra druk op het netwerk buiten de camping. Zelfvoorziening helpt dus niet alleen onszelf, maar ook de buren en de rest van het eiland doordat we geen pieken in de stroomvoorziening nodig hebben. Wil je precies weten hoeveel stroom er op dit moment binnenkomt en uitgaat? Binnenkort kun je op deze website live met ons meekijken. 


Mee laten betalen werkt!

Deze forse investeringen in combinatie met de hoge energieprijzen van de laatste jaren zijn de reden om vanaf 2023 in sommige gevallen de energiekosten apart in rekening te brengen. We hebben er bewust voor gekozen om elke gast zijn eigen verbruik te laten betalen. We vinden dit een eerlijk systeem en willen hiermee onze gasten bewust maken van hun energieverbruik, ook op vakantie.  Als we niet het eigen verbruik berekenen, zouden we de prijzen voor iedereen behoorlijk moeten verhogen omdat mensen nu eenmaal geneigd zijn om als het inclusief stroom is, veel minder zuinig te zijn. Dan zijn met name de zuinige gebruikers slecht af en dat kan niet de bedoeling zijn. Het stroomverbruik op de camping is door het berekenen aan jullie als gasten spectaculair afgenomen. Het werkt dus! 

In de chalets betaal je het het hele jaar voor je eigen stroomverbruik en in een enkel geval ook gasverbruik. Bij kampeerplaatsen is het verbruik in het hoogseizoen inclusief en bij camperplaatsen is het stroomverbruik altijd inclusief de huurprijs. De prijs per kWh die je bij ons betaalt is gebaseerd op onze kosten en investeringen en komt dus niet overeen met de prijs die je bij je eigen energieleverancier betaalt. Hou er ook rekening mee dat je thuis een gemiddeld maandbedrag betaalt, waarbij je in de zomer veel minder gebruikt dan in de winter. Het verbruik en dus het bedrag wat je op de camping betaalt kan daarom sterk afwijken van je maandbedrag thuis. Je zal in de zomer minder betalen en in de winter of bij koud weer meer dan thuis. Klik hier om te lezen wat je ongeveer kwijt bent als je in een chalet verblijft. In de chalets vind je een informatiemap waarin per chalet een instructie is toegevoegd hoe je het meest voordelig met de aanwezige apparatuur om kunt gaan.