Zuinig zijn met water en licht
Op onze camping is een enorme biodiversiteit. Anders gezegd, wij zijn als mensen 1 van de 979 soorten op de camping. We zijn er op een bewuste manier mee bezig om die diversiteit zo groot mogelijk te houden en zo mogelijk nog te vergroten. Daarom hebben we bijvoorbeeld verschillende insectenhotels geplaatst en we gebruiken geen kunstmest of chemische onkruidbestrijdingsmiddelen meer. Ook laten we de natuur meer zijn gang gaan. Dus iets minder strakke grasvelden en heggen dan voorheen. Water speelt een belangrijke rol in het geheel. Ook al omdat we op de grens van zoet en zout water zitten. Dit is een balans die we zoveel mogelijk willen behouden voor de zoetwatervoorzieningen van planten in tijden van droogte. In het sanitaribouw hebben we waterbesparende kranen en een waterontharder, wat goed is voor het behoud van de materialen en waardoor er minder schoonmaakmiddelen gebruikt moeten worden. Bij de nieuwe buitendouches kun je je voeten afspoelen of na een bezoekje aan het strand lekker koud afdouchen.
Hydraloop
Begin 2023 is op de camping de Hydraloop geïnstalleerd. Een apparaat met een innovatieve techniek voor het hergebruiken van water. We hebben voor dit systeem gekozen omdat het relatief eenvoudig is en goed past bij onze eisen. Namelijk zuinig omgaan met water en energie zonder dat het ten koste gaat van het comfort van onze gasten. Het douchewater wordt hergebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en voor de planten op de camping. Het water is schoon, helder, veilig en gedesinfecteerd. Op goede dagen kan dit tot 6000 liter water besparen en op jaarbasis verwachten we 1,5 miljoen liter water minder te gebruiken. Een spectaculair resultaat.
Een beetje donker
Ook niet onbelangrijk is hoe we omgaan met verlichting. We houden het bewust een beetje donker. We hebben bijvoorbeeld niet veel lantaarns, maar wel lampjes met batterij op een zonnepaneeltje. Dat heeft ook nog als bijkomend voordeel dat je geen kabels hoeft te leggen en daarmee de bodem verstoort. Met weinig verlichting verstoor je de natuur zo min mogelijk en ook voor de nachtrust van onze gasten is dit heel aangenaam gebleken. En vind je het vervelend om 's avonds of 's nachts door het donker naar het sanitairgebouw te lopen, dan neem je gewoon je eigen zaklantaarn mee.